Uusi vuosi, uudet tavoitteet


Vuodenvaihde on aina hieno hetki. Ihmiset juhlii ja kaikki on hyvällä fiiliksellä. Mutta miksi? Voisiko sillä olla jotain tekemistä sen kanssa, että se on tavallaan uuden ajan alku. Menneen vuoden murheet voi unohtaa ja voi aloittaa ns. puhtaalta pöydältä. Tapana on myös tehdä uudenvuoden lupauksia. Voisi kuvitella, että näiden lupausten taustalla on aina ajatus
jostain paremmasta. Tiedostetaan, että omissa tavoissa olisi parantamisen varaa ja halutaan tähän muutosta. Ajatellaan, että kyllä minä vielä.. Ensi vuonna.

Tammikuussa myös kuntosalit täyttyvät asiakkaista. Monien uudenvuoden lupaus voi olla esim kuntoilun ja terveellisemmän elämän aloitus. Hieno tavoite. Pari ensimmäistä viikkoa intoa riittää, mutta jo tammikuun lopussa työstressi ja muu kiire tappaa hyvin alkaneen saliharrastuksen. Kuullostaako tutulta? Toiset jaksaa vähän kauemmin, ehkä jopa kesälomille asti. Tässä vaiheessa kehitys salilla ei ehkä, ole enää niin nousujohteista kuin vuoden alussa. Samat opitut salirutiinit eivät enää pure. Hommasta tulee tylsää ja innostus lopahtaa. Sitä paitsi kesällä nyt on muutakin tekemistä.. Ehkä sitten taas ensi vuonna. Näin tämän ei kuitenkaan tarvitse mennä. No miten sen saman innostuksen ja kipinän uutta harrastusta kohtaan voisi säilyttää?

Tässä vaiheessa luovuttamisen sijaan olisi hyvä miettiä, miksi minä alunperin aloitin? Mikä se minun tavoite oli? Esim. Haluan olla terve ja hyvässä kunnossa. Minä uskon, että selkeä tavoite on yksi oleellisin asia, mikä täytyy pitää itselleen selvänä, kirkkaana mielessä. Ajoittain väsymys
ja epäusko omaan tekemiseen iskee ja usko pois, se iskee välillä kaikille. Nämä ajatukset täytyy osata sivuuttaa ja saada itsensä liikkelle, silloin vaikein osuus on jo tehty. Joten se tavoite, päätä se, tee se.

Minä aloitin saliharrastuksen noin 8 vuotta sitten. Hyvät asiat vaativat aikaa, mikään hyvä ei rakennu hetkessä. Tavoite voi tuntua mahdottomalta ja liian kaukaiselta, mutta sinun ei tarvitse heti tietää, kuinka siihen pääset. Tärkeintä on aloittaa. Ota selvää, opiskele, kokeile, kaadu, epäonnistu, yritä uudelleen ja uudelleen. Joku sanoisi tähän väliin ”ei minulla ole aikaa”. Meillä kaikilla on 24 tuntia vuorokaudessa. Nukut 8 tuntia, teet töitä 8 tuntia. Se miten käytät loput 8 tuntia on omissa käsissä. Vuodessa on 365 päivää, jos teet yhden asian päivässä tämän tavoitteen eteen, vuodessa olet tehnyt 365 asiaa. Äkikseltään 365 tehtävää voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Ajatus siitä, että teen yhden asian tänään, ei tunnu läheskään yhtä pahalta. Kuvittele, jos teet sen yhden asian joka päivä. Vuoden päästä olet 365 tehtävää pidemmällä, lähempänä tavoitettasi, jos aloitat nyt.

Älä etsi hyväksyntää muilta. Muut ihmiset eivät ajattele samoin kuin sinä, eivätkä nää samoja mahdollisuuksia kuin sinä. Se ei tarkoita, että sinun ideasi olisi huono. Etsi ja rakenna oma polkusi. Loppujen lopuksi juuri se erottaa sinut muista, eikä se ole huono asia. Toisilla on luonnostaan paremmat ominaisuudet toisiin asioihin kuin sinulla. Hyväksy se. Keskity siihen, missä sinä olet hyvä, mitä sinä haluat tehdä. Lahjakkuus ei riitä loputtomiin. Lahjaton pääsee lopulta pidemmälle, kuin lahjakas, jos lahjakas ei ole valmis tekemään töitä. Loppujen lopuksi kyse on tahdonvoimasta. Muiden ei tarvitse edes tietää sinun tavoitettasi, vain sinä voit tehdä sen. Kaikki osaavat haaveilla ja puhua, mutta liian harvat ovat valmiita suorittamaan. Pelkät sanat eivät merkitse mitään, jos et edes yritä osoittaa niitä todeksi. Teot ovat ne mitkä puhuvat puolestasi, eivät sanasi. Meillä päin, mitä puhutaan, se tehdään.

Mieti omia tapojasi. Ovatko ne hyviä vai huonoja? Miten voisit muuttaa niitä paremmaksi? Kaikilla on huonoja tapoja, myös minulla. Mainittakoon nyt esim. aamuisin torkuttaminen. Jostain syystä tästä on hyvin vaikea päästä irti. Se on vain huono tapa. Kaikkea ei tarvitse, eikä myöskään kannata lähteä muuttamaan kerralla. Huonoja tapoja voi lähteä kitkemään pois yksi kerrallaan. Helppoa se ei tietenkään ole, kun on oppinut tekemään tietyllä tavalla, nämä rutiinit tulevat ikään kuin automaattisesti. Asian tiedostaminen ja halu muuttaa omaa toimintaa on ensimmäinen askel. Loppujen lopuksi ne on juuri ne päivittäiset tavat, pienet asiat, jotka määrittävät suunnan. Olen kuullut sanonnan ”pessimisti ei pety”, mutta jos jo ajatuksen tasolla tyrmäät jokaisen idean, et myöskään todennäköisesti ota niitä askelia, jotka voisivat johtaa mahdollisesti hyvänkin idean toteutumiseen. Jokaisesta asiasta on olemassa positiviiset ja negatiiviset puolet. Se on oma valinta, päätätkö nähdä hyvät vai huonot puolet. Näetkö mahdollisuuksia vai umpikujia.?

Eli tiivistettynä. Aloita tänään, ei huomenna. Päätä mitä haluat tehdä (tavoite). Tee päivittäin asioita tavoitteesi eteen. Älä keskity siihen, miten vaikea tähän tavoitteeseen on päästä. Yksi asia/treeni kerrallaan. Prosessi vie aikaa. Älä välitä muiden mielipiteistä. Tee omaa juttuasi ja usko, että pystyt siihen. Jokainen päivä on kuin uusivuosi. Mahdollisuus aloittaa tai yrittää uudelleen. Toivon, että tämä herättää ajatuksia ja motivoi kenties jotakuta lähtemään sinne salille tai mitä ikinä haluatkaan tehdä.
Tehdään niitä lupauksia ja pysytään niissä.

Hyvää uuttavuotta kaikille!
@jereliass

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s